pod lupą

VEGF w kosmetykach co to jest?

VEGF to kolejny niesamowicie brzmiący skrót, który warto poznać.

Pożądane rozszerzenie naczynek?

VEGF [z ang. Vascular Endothelial Growth Factor] to czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego. Brzmi jak z kosmosu. Ale NASA nie ma nic do tego 🙂 To białko sygnalizujące, które bierze udział w tworzeniu sieci naczyń krwionośnych. Ogrywa kluczową rolę podczas gojenia się ran, a także rozszerza naczynia krwionośne, tym samym zwiększając przepuszczalność np. naczyń włosowatych w skórze. Jego rola w organizmie jak i w chorobach jest bardzo skomplikowana, stąd nie będę skupiać się na innych jego rolach. Jednak powyższe właściwości czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego są niezwykle istotne w pielęgnacji skóry nie tylko twarzy, ale również głowy, gdyż rozszerzenie naczyń krwionośnych ma istotne znaczenie w przypadku zapobiegania wypadaniu włosów.

Sprawdź kosmetyki z VEGF.

sprawdź dodatkowo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *